Houtrook en overlast

Houtrook, houtkachels, fijnstof, emissie, overlast….

Allemaal termen die vandaag de dag de ronde doen op televisie en internet. Bijna iedereen heeft wel een mening. Lees de discussies op internet, op Facebook, op Twitter. Allemaal ‘weldenkende’ mensen die elkaar ‘afbranden’ omdat zij gelijk denken te hebben. Verhitte discussies over de manier van stoken, de soorten hout, de vochtigheidsgraad, de soorten kachels en het veel genoemde verbod. Mensen die eisen dat hout stoken moet worden verboden want zij hebben er last van. Mensen die, als je enige nuance probeert aan te brengen, hun hakken in het zand zetten en vast houden aan dat wat ze ‘weten’.  Voor deze mensen is dit artikel dan ook niet…. Persoonlijk denk ik dat het belangrijker is ons te richten op oplossingen dan ons te blijven richten op het probleem. Een verbod op hout stoken is voor sommige mensen het enige waar ze genoegen mee nemen. Roken is ook slecht voor alle mensen (ook voor mee-rokers) en volgens mij is roken nog steeds niet verboden. Wel hebben we inmiddels een groot deel van de overlast opgelost. Je mag roken maar…. in de openbare ruimte, op aangegeven plaatsen en niet in winkels en horeca. Duidelijk verhaal lijkt me. Problemen oplossen en overlast weg nemen.

Het probleem van hout stoken is dat houtrook schadelijk is omdat het onder andere fijnstof bevat. Ik zal één van de laatsten zijn die dat bestrijdt. Ik ben zelf astmatisch en weet dat wanneer de wind ook maar even verkeerd staat bij een kampvuur ik er de rest van dag last van heb. Nu wil het, echt waar, dat er landen zijn waar veel meer op hout wordt gestookt dan in Nederland en waar dit probleem al veel eerder speelde.

In Oostenrijk, Zwitserland en delen van Duitsland zijn bij wet maatregelen genomen om uitstoot schoner te krijgen en fijnstof te verminderen.

Laten we het dus houden bij oplossingen. Een van de manieren om tot 95% van het fijnstof weg te nemen is het Oekotube fijnstof filter van het Zwitserse bedrijf Oekosolve. Ik hoor u denken…..een filter? Ja. een filter….

Klik boven aan de pagina op ‘oekotube fijnstoffilter’ voor meer informatie….